/Starčevićanci zaprešićkog kraja obilježili obljetnicu Rakovičke bune i Dan neovisnosti kao i Dan svih pravaša zaprešićkog kraja

Starčevićanci zaprešićkog kraja obilježili obljetnicu Rakovičke bune i Dan neovisnosti kao i Dan svih pravaša zaprešićkog kraja

ZAPREŠIĆ, 10.10.2019. – Dana 08.10.2019. u Zaprešiću ispred spomen poprsja Oca Domovine dr. Ante Starčevića sad već tradicionalno četvrti puta, starčevićanci Zaprešićkog kraja paljenjem su svijeća i polaganjem cvijeća obilježili obljetnicu Rakovičke bune i Dan neovisnosti kao i Dan svih pravaša zaprešićkog kraja kojeg oni obilježavaju na ovaj dan. Razlog dodatnom pamćenju vezanom uz ovaj datum zaprešićki pravaši vežu uz inicijativu zaprešićkog HSP AS iz 2016.godine kada je Grad Zaprešić u izvršnoj organizaciji  Gradskog odbora za izgradnju pod predsjedanjem Damira Vučaka predsjednika IO HSP AS Zaprešić 2016.godine, dao izraditi i postaviti brončano spomen poprsje Oca Domovine koje je svečano otkriveno upravo 08.10.2016. godine. 

Kao i svake godine protokolarnom dijelu ispred spomen poprsja, iz cijelog zaprešićkog kraja odazvali su se svi vodeći aktualni dužnosnici HSP AS s raznih razina a domaćini ovog prvaškog okupljanja bili su, već tradicionalno podružnica HSP AS Zaprešić i predsj.ŽV HSP AS ZGŽ Damir Vučak  i Petar Kovačević dipl.ing. član predsjedništva HSP AS. U događanju su sudjelovali predsjednici podružnica HSP AS kao i dužnosnici u Županijskom vijeću HSP AS Zagrebačke županije i to redom: Branimir Cvijanović iz Općine Bi stra, iz Općine Jakovlje Antun Matešić Vladimir Bužinec , iz Općine Pušća Tomislav Pintar,  iz Općine Brdovec Davor Držanić te više članova i dužnosnika HSP AS iz Zaprešića.

Nakon polaganja cvijeća,ove su godine ispred svih članova HSP AS svijeće zapalile  Slavica Kovačević, Dubravka Jakolić i Suzana Vučak dužnosnice IO HSP AS podružnice Zaprešić koje su istovremeno i dužnosnice ŽV HSP AS ZGŽ te članice Odbora Žena starčevićanki ŽV HSP AS ZGŽ. Protokolarni dio događanja završio je prigodnim govorom predsjednika ŽV HSP AS ZGŽ Damira Vučaka posvećenom Danu neovisnosti te obljetnici Rakovičke bune, uz podsjećanje na dane inicijative za izgradnjom ovog spomenika, ali i odavanjem počasti minutom šutnje nedavno preminulom umjetničkom autoru brončanog spomen poprsja, zaprešićkom kiparu Dragutinu Grgasu Belom.

Kako je i najavljeno ovo se je događanje nastavilo prigodnim domjenkom i neformalnim druženjem uz čašicu razgovora.Kako je događanju bio prisutan značajan dio cijele županijske organizacije HSP AS tako je ovo događanje iskorišteno za informiranjem prisutnih o aktualnim unutar stranačkim događanjima i planovima, gdje je Petar Kovačević dipl.ing informirao prisutne o stranačkim ciljevima koje dolaze s razine predsjedništva stranke, dok im je Vučak Damir uputio smjernice za njihovo lokalno i županijsko djelovanje.

U opuštenoj ali i radnoj atmosferi svi prisutni dali su punu podršku vodstvu stranke u njihovim nastojanjima za sudjelovanjem u okrupnjavanju hrvatske suverenističke scene te su izrazili vjerovanje u prosperitetnost takve politike koja se po njima u pozitivnom smislu treba odraziti i na lokalnu razinu njihova djelovanja. Svi prisutni, koji su većinom odlično obaviješteni o svim aspektima cijele unutar stranačke problematike i ovom prilikom izrazili su jednodušnu podršku predsjedniku HSP AS Hrvoju Ničeu i cijelom predsjedništvu HSP AS u svim njihovim političkim nastojanjima, ali i pohvale na vidljivim rezultatima koje su postigli na polju financijske konsolidacije stranke.

Na kraju, svi prisutni složili su se da je ovakvo pravaško događanje u Zaprešiću, koje objedinjuje obljetnicu Rakovičke bune, Dan neovisnosti i Dan zaprešićkih pravaša zavrijedilo prerastanje okvira zaprešićkog kraja, pa su prisutni izrazili želju da se ono ubuduće proširi i na cijelu Zagrebačku županiju ali i na sve susjedne županije pa je od sljedeće godine za ovaj dan za očekivati u Zaprešiću jednu još širu prisutnost pravaša i njihovih prijatelja iz šireg hrvatskog okružja.