/Školama po srpskom programu koje ne poštuju Zakon pod hitno obustaviti sve isplate!

Školama po srpskom programu koje ne poštuju Zakon pod hitno obustaviti sve isplate!

VINKOVCI, 04.04.2019. – U ime HSP AS u svojstvu županijskog vijećnika predsjednik stranke Hrvoje Niče, mag. oec. na sjednici Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije  danas je zatražio obustavu isplate 2 milijuna i 750 tisuća kuna za tekuće troškove osnovnim školama u općinama s većinski srpskim stanovništvom (Borovo, Bobota, Trpinja, Negoslavci, Markušica i Bršadin) zbog nepoštivanja hrvatskih zakona. Naime, temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji je stupio na snagu početkom kolovoza 2018. godine, sve škole imale su obvezu u roku od 6 mjeseci uskladiti svoje statute sa Zakonom, a navedene škole isto nisu učinile.

Na današnjoj sjednici, Županijska skupština VSŽ dala je suglasnost izmjenama svih statuta iz pristiglih 35 škola, no škole u Borovu, Boboti, Trpinji, Negoslavcima, Markušici i Bršadinu nisu dostavile sa Zakonom usklađene Statute čime su pokazale kako ne poštuju Zakon Republike Hrvatske! Imajući u vidu činjenicu kako je ostalih 35 škola koje djeluju na području s većinskim hrvatskim, ali i mađarskim stanovništvom bez velike buke uskladilo svoje statute, očigledno je kako iza ovakvog poteza navedenih škola stoji političko djelovanje SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća, a o stvarnim razlozima ovog poteza, po njihovom starom običaju, upoznat će nas naknadno!

Vukovarsko-srijemska županija, unatoč tome što je osnivač navedenih škola, ima malo manevarskog prostora za utjecanjem na odluke ravnatelja i školskih odbora, no ono što može jest obustaviti isplate zavidnih financijskih sredstava za tekuće poslovanje tih škola sve dok ne krenu djelovati sukladno zakonima Republike Hrvatske!“ naglasio je Niče te dodao

„Isto tako, ovim putem tražimo i od ministrice obrazovanja Blaženke Divjak kojoj su puna usta inicijativa o uvođenju reda u hrvatsko obrazovanje da u navedene škole pošalje inspekcije kako bi se utvrdila odgovornost ravnatelja koji očigledno ne poštuju hrvatske zakone, već je za njih svetinja ono što kažu lokalni voždovi.“

U konačnici, svakako je zanimljivo povući paralelu s činjenicom kako su se po pitanju tzv. uvođenja dvojezičnih natpisa u Podunavlju politički predstavnici Srba čvrsto borili za primjenu Zakona, a u ovakvim primjerima negiraju obvezu primjene tehničkih zakonskih rješenja na području u kojem djeluju. Očito je iz ovog primjera kako se Srbi u Vukovarsko-srijemskoj županiji bune protiv hrvatskih zakona, a na hrvatskoj državi je da se pobrine da se ti i takvi Srbi i ne pobune, jer znamo iz bolnog i tragičnog iskustva kako njihove pobune završavaju!

MEDIJI:

Press032

Hina