/Pučka pravobraniteljica svojom “analizom” prekršila ljudska prava branitelja!

Pučka pravobraniteljica svojom “analizom” prekršila ljudska prava branitelja!

ZAGREB, 21.11.2018. –  Premda u proteklih 5 godina ništa od pučke pravobraniteljice nismo mogli čuti po pitanju prava i zaštite stotina tisuća ovršenih građana, stotina tisuća stradalih naših sugrađana zbog nezakonitih kredita u švicarcima, posljednjih tjedana od pučke pravobraniteljice slušamo napade na hrvatsku državu (migranti) i hrvatske branitelje (HOS). Lora Vidović postala je pučka pravobraniteljica 2013. godine zahvaljujući podršci SDP-a, Zorana Milanovića i Kukuriku koalicije, koalicije koja je upravo te godine započela ideološki rat s hrvatskim narodom namećući ćirilične ploče u Vukovaru.

Ničim izazvana, pučka pravobraniteljica ovih dana nezaustavljivo osvaja medijski prostor napadajući pripadnike HOS-a navodeći „Ova postrojba, prvotno ustrojena izvan sastava oružanih snaga RH, identičnog akronima Hrvatskim oružanim snagama, vojsci nastaloj spajanjem ustaških i domobranskih postrojbi pred kraj Drugog svjetskog rata, također je i pojedinim svojim jedinicama dala imena istaknutih ustaških vođa.“ Ovakvim navodima pučka pravobraniteljica direktno je prekršila Deklaraciju o Domovinskom ratu (Točka 5.) osuđujući pripadnike HOS-a i umanjujući njihovu ulogu u stvaranju, obrani i oslobođenju Republike Hrvatske od četničkog agresora.

Isto tako, pučka pravobraniteljica, čija je zadaća zaštita ljudskih prava, izravno je napala znanstvenike, publiciste i medijske umjetnike navodeći Tako se posljednjih godina tiskaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emitiraju televizijske emisije, u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH..

Povelja Europske unije o temeljnim pravima podrazumijeva (Točka 11.) Slobodu izražavanja i informiranja, (Točka 13.) Slobodu umjetnosti i znanosti, koja uključuje poštivanje akademske slobode te (Točka 15.) Slobodu izbora zanimanja i pravo na rad. Isto tako, Opća deklaracija UN-a o ljudskim pravima definira kako (članci 18. i 19.) „svatko ima pravo na slobodu mišljenja…primanja i širenja informacija“.

Upravo ovakvim navodima pučka pravobraniteljica prekršila je sve navedene točke osuđujući rad umjetnika i znanstvenika, osuđujući njihovo pravo izražavanja, umjetničko-znanstvenog djelovanja te širenja informacija.
U nizu propusta koji se mogu dogoditi pojedincu, ali ne i pučkoj pravobraniteljici, Lora Vidović upala je u vlastitu zamku prozivajući pozdrav „Za dom spremni“ kao neprihvatljivim čak i u kontekstu postrojbi HOS-a. Naime ako državna pravobraniteljica smatra kako je bilo kakav kontekst pozdrava ZDS neprihvatljiv ne priznajući ulogu tog pozdrava tijekom Domovinskog rata i ulogu legalne postrojbe, po jednakoj logici državnoj pravobraniteljici trebao bi biti neprihvatljiv i svaki oblik zvijezde petokrake kojom je ubijan hrvatski narod. Slijedom toga, ako ova državna pravobraniteljica zdušno brani uklanjanje ploče HOS-a u Jasenovcu, zdušno bi trebala braniti i „micanje“ svih spomenika NOB-a s petokrakom tijekom devedesetih. To je isto. Nema dalje. Nema ali!

Isto tako, u svom „izvješću“ državna pravobraniteljica napada Ministarstvo branitelja zbog odavanja vojnih počasti tijekom pokopa pronađenih i ekshumiranih žrtava partizanskih zločina u Plitvičkim Jezerima i Rakovici. Osim što je ovakvim napadom pokazala kako uopće nema pojma o nadležnostima pojedinih ministarstava nad pojedinim aktivnostima, državna pravobraniteljica pokazala je da nema pojma niti o nadležnostima unutar jednog Ministarstva. Naime, Ministarstvo branitelja dužno je skrbiti kako o hrvatskim braniteljima, tako i o domobranima, partizanima i pripadnicima ustaške vojnice.

Svojom analizom pučka pravobraniteljica tako je krenula stopama Dalije Orešković zloupotrebljavajući nestranačku funkciju u ideološke, vrijeme će očito pokazati, političke svrhe. Na taj način, osim što je pokazala ne razumjevanje toga kako demokracija ima svoje lice i naličje, dokazala nam je besmislenost još jedne državne institucije – pučke pravobraniteljice/pravobranitelja.