/Pripadnik HV-a Josip Briški dao je život u zaštiti civilizacijskih vrijednosti!

Pripadnik HV-a Josip Briški dao je život u zaštiti civilizacijskih vrijednosti!

ZAGREB, 04.07.2019. – Tragična smrt mladog hrvatskog vojnika Josipa Briškog tragični je događaj koji je duboko pogodio hrvatski narod i sve nas mislima vratio 24 godine unatrag kada smo tijekom posljednjih oslobađajućih akcija Domovinskog rata posljednji put izgubili hrvatskog vojnika u ratnim okolnostima.

Izražavamo najiskreniju duboku tugu i sućut obitelji poginulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog koji je, obavljajući svoju dužnost, danas podlegao ozljedama u podmuklom terorističkom napadu na pripadnike hrvatskog kontingenta u Afganistanu. Današnji tragični događaj svima nam je podsjetnik u kakvim opasnim vremenima živimo, ali i spremnosti hrvatskih vojnika da životom štite vrijednosti hrvatske države i hrvatskog naroda i puno dalje od granica Hrvatske.

Sudjelovanjem u međunarodnim misijama, Hrvatska i Hrvatska vojska dio su međunarodnog saveza koji terorističkim prijetnjama odgovara na njezinom ishodištu, daleko od naših granica, pokazujući punu pripremljenost i spremnost u pozivu zaštite civilizacijskih vrijednosti.

Nažalost, današnjim tragičnim događajem gdje je izgubljen jedan mladi život te su pritom u životnoj ugrozi bila još dvojica hrvatskih vojnika, Hrvatska se, nakon 16 godina sudjelovanja u misiji ISAF-a, našla na popisu zemalja koje su u borbi za slobodu dale najveću žrtvu – onu ljudsku!

Ne sumnjajući u visoki moral, spremnost i osposobljenost hrvatskih vojnika, ovim putem svim hrvatskim vojnicima u zemlji i međunarodnim misijama jasno želimo poslati poruku podrške tijekom ispunjavanja njihovih životno opasnih zadaća i životnog poziva – zaštite vrijednosti koje su im utkali njihovi prethodnici stvarajući hrvatsku državu – borbe protiv terorizma i zaštite civilizacijskih dostignuća svijeta kakvog poznajemo.