/Prije 10 godina započet proces stvaranja HSP AS

Prije 10 godina započet proces stvaranja HSP AS

ZAGREB, 12.09.2019. – U želji da Hrvatska napokon dobije istinsku demokratsku pravašku stranku naslonjenu na izvornoj ideologiji Oca Domovine dr. Ante Starčevića, na današnji dan 2009. godine u malom srijemskom mjestu Bapska održan je osnivački zbor kao podloga za utemeljenje Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (HSP AS). Na tim temeljima stranka je službeno osnovana 15.10.2009. kada Ministarstvo uprave dopustilo upis HSP AS u Registar političkih stranaka.

Okosnicu nove pravaške stranke činili su uglavnom nezadovoljni članovi tadašnjeg HSP-a za koji je većina članstva smatrala kako je skrenuo s puta i načela Ante Starčevića.

Za prvu predsjednicu stranke izabrana je Ruža Tomašić, za zamjenike predsjednice stranke izabrani Radoslav Galić i Pero Kovačević, za dopredsjednike Antun Toni Žagar, Ivan Tepeš, Ivan Kirin i Tonči Smoje, dok je Pero Ćorić izabran za glavnog tajnika. Na prvom izlasku na parlamentarne izbore, HSP AS 2011. osvojio je jedan saborski mandat, dok je u okviru Domoljubne koalicije 2015. godine stranka osvojila 3 saborska mandata. U međuvremenu, tadašnja predsjednica stranke Ruža Tomašić 2013. i 2014. godine izabrana je ispred HSP AS u Europski parlament. Osim Ruže Tomašić, stranku su u Saboru još predstavljali Ivan Šimunović, Ivan Tepeš, Pero Ćorić i Ivan Kirin, a isto tako HSP AS uspio je na izborima izboriti na stotine općinskih, gradskih i županijskih vijećnika te niz predsjednika općinskih i gradskih vijeća, županijskih skupština, načelnika, donačelnika, dogradonačelnika i dožupana.

Nažalost, loše političke procjene, kao i protustatutarno djelovanje pojedinaca u vodstvu, doveli su do niza raskola u stranci što se odrazilo na politički rezultat na parlamentarnim izborima 2016. godine kada stranka nije uspjela izboriti saborski mandat, čime u pravaši prvi put u povijesti nezavisne Hrvatske ostali bez predstavnika u Hrvatskom saboru. Posljedica toga bila je ostavka tadašnjeg predsjednika stranke Ivana Tepeša, a nedugo zatim iz stranke je isključen glavni tajnik Pero Ćorić odlukom Časnog suda zbog protustatutarnog djelovanja.

Navedena situacija, otkrila je niz financijskih nepravilnosti i štetnih ugovora za stranku potpisanih, pa čak i neovlašteno, od 2011. do 2017. godine zbog čega je stranka došla u opasnost od gašenja. Od 2018. godine, stranačkim djelovanjem, HSP AS opet se organizacijski i politički diže, a vodstvo stranke uspješno podmiruje sve tekuće financijske obveze te prihvatljivom dinamikom podmiruje obveze nastale u proteklim razdobljima.

Početak ponovnog političkog uzdizanja, nakon organizacijske i logističke konsolidacije stranke, uslijedio je 2019. godine kada se za Europske izbore HSP AS odlukom Predsjedništva priključio platformi Hrvatskih suverenista gdje smo zajedno s HKS-om i HRAST-om izborili ulazak zajedničke kandidatkinje Ruže Tomašić u Europski parlament.

U narednih godinu dana, pred HSP AS stoje izazovi predsjedničkih i parlamentarnih izbora, a ovaj put ponovno ćemo se naći na pobjedničkoj – hrvatskoj strani!

Uz predsjednika stranke Hrvoja Ničea, trenutni dopredsjednici su Ante Žoni Maksan i Marinko Pažin, predsjednik Glavnog stana je Ivan Šimunović, politički tajnik je Nikša Dubelj, međunarodni tajnik dr. sc. Gordan Radić, dok su članovi Predsjedništva mr.sc. Tomislav Dujmenović, Stjepan Ranogajec, Antun Toni Žagar, Katica Golubičić, Božidar Lokin, Siniša Gavran, Petar Kovačević, Dario Hegel, Luka Ilić, Mirko Jurišić, Tomislav Miličević, Marijana Šimunić, Zdenko Hercigonja te predsjednik Kluba utemeljitelja HSP AS Davorin Borščak.