/Mazohizam je od ovakvog Ustavnog suda očekivati podršku referendumima!

Mazohizam je od ovakvog Ustavnog suda očekivati podršku referendumima!

ZAGREB, 21.01.2018. – Ustavni sud RH, kako se moglo i očekivati, odbacio je ustavne tužbe referendumskih inicijativa kojima se tražilo ukidanje odluka Hrvatskog sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa, čime je nestao zadnji tračak za održavanjem ovih referenduma u skoroj budućnosti.

Međutim, znamo li tko sjedi u Ustavnom sudu i kako je došao tamo, naravno da je bilo iluzorno očekivati bilo kakvu pravnu i ustavnu podršku ovog parapolitičkog tijela prema volji hrvatskog naroda. Naime, kako svi znamo, Ustavni suci biraju se dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, dakle dogovorom između najveće vladajuće i najveće oporbene stranke, HDZ-a i SDP-a. I taj dogovor traje već punih 29 godina. Isto tako bitno je znati kako ustavni sudac možete postati bez jednog dana, sata ili sekunde prethodno provedenog na mjestu suca bilo kojeg hrvatskog sudbenog tijela.

Dakle, tzv. Ustavni sud, nije nikakav sud, već političko tijelo u koje tu i tamo zaluta neki pravni stručnjak, a još rjeđe stručnjak iz područja ustavnog prava. Kako takvo tijelo drži politička elita protiv koje, kao i njihovih politika, su bili usmjereni referendumi, bilo je za očekivati ovakvu odluku tzv. Ustavnog suda.

U kombinaciji takvog dogovora i takvih pravila izbora ustavnih sudaca (naravno da su se stranke kroz izglasavanje Zakona u Saboru prethodno usuglasile i oko takvih pravila izbora, a ne samo oko izbora kandidata) onda za ustavne suce dobijemo tvrdokorne SDP-ovce Ivana Leku, Matu Arlovića i poliglotkinju Ingrid Antičević-Marinović te bivšeg HDZ-ovog ministra uprave Davorina Mlakara.

S obzirom kao su i HDZ i SDP zauzeli čvrst stav o tzv. štetnosti referendumskih inicijativa, zar je itko mogao i očekivati kako su njihovi mudrac u Ustavnom sudu drukčijih pogleda od onih koji su ih naslijedili u stranačkim foteljama?

Na osnovu iskustva poražavajućih odluka Ustavnog suda koji je ne samo izigravao volju naroda, već  je u prošlosti naknadno rušio pravomoćne sudske odluke, vrijeme je da napokon ugasimo ovo parapolitičko tijelo te da ovlasti koje sada ima Ustavni sud prebacimo, poput naprednih zapadnih zemalja, na  Vrhovni sud.