HSP AS

fade

Tomislav Dujmenović dr. med. i doc. dr. sc. Vlatka Vukelić na Molitvenom doručku kod biskupa mons. Vlade Košića!

06 Veljača 2018 In Sisačko-moslovačka

U organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka crkve u utorak dana 06.02.2018. je u Sisačkoj biskupiji održan peti Molitveni doručak, a gost skupa bio je saborski zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, koji je govorio o ulozi kršćana u politici u Hrvatskoj i u Europi te istaknuo da vjerska uvjerenja treba biti moguće iskazati i u javnom prostoru.

Na Molitvenom doručku bili su predstavnici političkog života Sisačko-moslavačke županije, gradova i općina, djelatnici ordinarijata, svećenici, dekani, kanonici te istaknuti predstavnici Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević član Predsjedništva stranke i predsjednik ŽV HSP AS SMŽ Tomislav Dujmenović dr. med. i dopredsjednica stranke i predsjednica Podružnice HSP AS Sisak doc.dr.sc. Vlatka Vukelić.

Nakom izlaganja saborskog zastupnika  gosti su postavljajući pitanja sudjelovali u opsežnoj raspravi o praktičnoj primjeni kršćanskog nauka u društvu. U tu svrhu, doc.dr.sc. Vlatka Vukelić pitala je gospodina Davora Ivu Stiera što će se s pozicije vlasti učiniti po pitanju poboljšanja statusa djece u hrvatskome društvu i digniteta majčinstva, jer se mnogo govori o pravu na život, ali se ne radi dovoljno po pitanju stvaranja društva koje je senzibilizirano za djecu i majčinstvo. Navela je kako majke očekuje prvi šok kada s bebom od mjesec dana čekaju po 2 sata kod pedijatra na prvo vaganje i cijepljenje, dok pothvat života postaje upis djeteta u dječji vrtić. Politika ne smije biti niti demagogija niti politikanstvo, a kršćanski nas nauk uči kako su kategorije koje trebaju i zaštitu i razumijevanje upravo djeca i njihovi roditelji.

Zaključak skupa bio je kako je za pluralno društvo važno da kršćani mogu svoja uvjerenja i na javnom prostoru predstaviti i kroz političku arenu provoditi. Kršćanstvo i vjerska uvjerenja ne treba gledati u suprotnosti s javnim prostorom, kao nešto što se može iskazivati samo u crkvama i privatnom prostoru, u demokratskom višestranačkom društvu mora biti prostora da se to iskaže i na  javnom prostoru. Hrvatski se političari trebaju prestati osjećati nelagodno zbog vlastitih vjerskih uvjerenja i čak, štoviše, trebaju ih u duhu naroda i tradicije implementirati u zakonske osnove.

Sisački biskup mons. Vlado Košić istaknuo  je veliko zanimanje za Molitveni doručak, kao i za ovogodišnju temu – djelovanje kršćana u politici Hrvatske i Europe – koja je od velike važnosti upravo za one koji su skupu prisustvovali, pa je, kako je istaknuo, Sisačkoj biskupiji čast što je bila domaćinom tog susreta.

Newsletter

AcyMailing: Could not load compat file for J2.5.28This module can not work without the AcyMailing Component

Kontaktirajte nas

Čulinečka 119, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

  • Telefon: +385 01 2865 261
  • Fax: +385 01 2865 264

Pratite nas putem

Na društvenim mrežama smo. Pratite nas.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Sisačko-moslovačka Tomislav Dujmenović dr. med. i doc. dr. sc. Vlatka Vukelić na Molitvenom doručku kod biskupa mons. Vlade Košića!