HSP AS

fade

Konferencija za medije HSP AS i partnera u Sisku

25 Siječanj 2018 In Sisačko-moslovačka

HSP AS participira u Gradskom vijeću grada Siska, a dužnost vijećnika obnaša predsjednica Podružnice HSP AS Sisak i dopredsjednica stranke doc. dr. sc. Vlatka Vukelić. Upravo ona je u ime HSP AS sudjelovala na konferenciji za medije u Sisku zajedno s drugim oporbenim strankama koje čine Domoljubni blok. Konferencija je održana dana 25.01.2018. u prostorijama HDZ-a u Sisku s početkom u 10,00 sati.

Prošlo je šest mjeseci od lokalnih izbora. U ovom razdoblju održane su četiri sjednice Gradskog vijeća i koalicija stranaka HDZ, HSLS i HSP AS bila je usmjerena prema konstruktivnim prijedlozima. Na svakoj smo sjednici izašli s barem jednim prijedlogom koji bi išao prema poboljšanju života svih naših sugrađana.

Na žalost vladajuća većina je smanjila mogućnost javljanja za riječ za vrijeme aktualnog sata što nije u duhu demokracije. Tužno je što se vijećnici vladajuće koalicije gotovo uopće ne javljaju za riječ. Na jasna i izravna pitanja gradonačelnici za vrijeme aktualnog sata ne samo da ne dobijemo jasne odgovore nego nema nikakvih odgovora. Klub vijećnika oporbe podržava natkrivanje klizališta odnosno unaprjeđivanje kvalitete postojeće športske infrastrukture, međutim zanima nas koliko koštaju radovi? Navodno se cijena izgradnje popela na 40 milijuna kuna i još će rasti. Takvo bujanje troškova od početnih 5 milijuna kuna proračun Grada Siska sigurno ne može izdržati.

Grad Sisak je bio u blokadi 9. i 10. listopada 2017., kasnile su plaće radnicima. Na pitanje o navedenoj blokadi, gradonačelnica je rekla da lažemo, no unatoč naporima da se zamete trag o blokadi pronašli smo dokaz koji smo predali novinarima. Ovo navodimo, ne da uplašimo građane, već da skrenemo pozornost našim sugrađanima da je Grad u ozbiljnim financijskim problemima i bez naplate kredita čija otplata počinje poslije odlaska gradonačelnice.

Još je gora činjenica s prihodima od EU projekata. Grad se ne prijavljuje na natječaje pa ni ne ostvaruje projekte na taj način. Šibenik je primjerice obnovio svoje utvrde iz EU sredstava, Karlovac je napravio poznati Slatkovodni akvariji iz EU sredstava, Virovitica obnavlja dvorac Pejačević i sl. Sisak svoje projekte realizira kreditnim zaduženjima. Mi kao oporba nismo protiv ni jednog realiziranog projekta. Naravno voljeli bi da više obrtnika s područja grada radi na njihovoj realizaciji i tu moramo upozoriti na potpuno neprihvatljiv odnos gradonačelnice prema obrtničkoj i gospodarskoj komori. Mi smo protiv realizacije tih projekata zaduživanjem nekoliko desetaka generacija. Kredite koje je grad podigao za realizaciju projekata nećemo ni mi otplatiti nego će ih još uvijek otplaćivati naša djeca. EU sredstva su naša šansa i treba ih iskoristiti.

Klub vijećnika HDZ, HSP AS i HSLS ne ukazuje samo na greške izvršne vlasti, već je naša uloga davati prijedloge i nuditi konstruktivna rješenja. U proračunu za 2018. godinu pronašli smo sredstva za izgradnju i obnovu nekoliko cesta, za božićnice za umirovljenike, za subvencije Biskupijskog vrtića, za pučku kuhinju, za energetsku obnovu zgrada, među kojima kao jednu od najbitnijih ističemo sisački bazen, koji je svakog dana u sve lošijem i lošijem stanju. Svi su ti prijedlozi odbijeni, a žalosti nas što u odbijanju nismo čuli ni jedan argument zašto se odbijaju. Sredstva koje smo pronašli za tu namjenu nisu izmišljena. Predložili smo da grad za neke projekte koje planira realizirati povuče sredstva iz EU fondova, a te novce onda usmjeri prema gore navedenim prijedlozima.

Doc.dr.sc. Vlatka Vukelić, vijećnica iz redova HSP AS, poglavito se osvrnula na kontinuirano ignoriranje još malobrojnih radnika u Sisku. Gradonačelnica je na izravno pitanje ima li grad, gradske ustanove i trgovačka društva kolektivne ugovore odgovorila da imaju. Na žalost u medijski prostor je otišla netočna informacija, što je prije koji dan potvrdio i sindikat SDLSN. Kolektivni ugovor nije potpisan niti su započeti pregovori. Pregovaranje je prekinuto od strane poslodavca još prije tri godine, a bez obrazloženja. Zadnjih godina zaposlenima u gradskoj upravi i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada te gradskim ustanovama, plaće su više puta smanjivale, u početku u postocima prema uzoru na državne službenike, a kasnije radi odluke poslodavca o potrebi racionalizacije izdataka za taj dio Gradskog proračuna, dok je poslodavac sebi povećao plaću. Također, isplaćivane su i razne stimulacije podobnima prema neujednačenom modelu. Državnim službenicima sa stabilizacijom državnog proračuna i rastom BDP-a plaće su povećane, vraćen im je regres a i božićnica je u pregovoru, dok je isto, unatoć obećanju, izostalo u Gradu Sisku. Prema izjavi gradonačelnice situacija u gradskom Proračunu je poboljšana i novca za ostvarenje prava za budući kolektivnog ugovora ima dovoljno. Mišljenja smo da je krajnje vrijeme za njegovo potpisivanje , s čime bi se regulirala prava djelatnika i s čime bi im bila vraćena primanja koja su prije imali, a ogledni primjer kolektivnog ugovora mogao bi biti ugovor koji imaju državni službenici i namještenici. Kako je gradonačelnica i član Socijaldemokratske partije, a njezin drugi dogradonačelnik iz stranke rada, u čijim su temeljnim postulatima borba za socijalna i materijalna prava radnika, šokirani smo i ojađeni što se upravo oni sami ne rukovode načelima koja očito samo deklarativno promiču. Zaposlenici grada, ustanova i trgovačkih društava koji redovito rade svoj posao nisu zaslužili ovakav tretman i zbog toga pozivamo gradonačelnicu na potpisivanje kolektivnih ugovora.

Sjetimo se i "Kristinine liste za odstrel" kojom je još 2013. godine planirano 37 otkaza iz jedinica gradskog sustava te parnica koje Grad Sisak još uvijek vodi i gubi od strane djelatnika kojima je protuzakonito dodjeljen otkaz.

Newsletter

AcyMailing: Could not load compat file for J2.5.28This module can not work without the AcyMailing Component

Kontaktirajte nas

Čulinečka 119, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

  • Telefon: +385 01 2865 261
  • Fax: +385 01 2865 264

Pratite nas putem

Na društvenim mrežama smo. Pratite nas.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Sisačko-moslovačka Konferencija za medije HSP AS i partnera u Sisku