HSP AS

fade

Maksan, Dević, Lokin i Zetaković na 25. obljetnici VRO Maslenica!

24 Siječanj 2018 In Zadarska
Prije 25 godina vojno-redarstvenom operacijom (VRO) Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) oslobodile su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske tzv. Republike Srpske krajine te je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. Bitno je istaknuti da je nakon ove vojne operacije počeo normalno funkcionirati Zadar i Šibenik, također Sinj i cijela Sinjska krajina.  Središnja svečanost obilježavanja ove uspješne i s vojnog aspekta briljantno izvedene vojne operacije iz Domovinskog rata održala se u gradu Zadaru , na samom Novskom ždrilu te završno u zadarskom HNK dana 22.01.2018.
Operacija Maslenica bila je nužna jer je okupacijom trećine hrvatskoga teritorija 1991. godine srpski agresor komunikacijski presjekao Hrvatsku na dva dijela na području Novskog ždrila te je bilo ugroženo cijelo hrvatsko primorje i gotovo prekinuta prometna povezanost između sjevera i juga Hrvatske, koja se zbog toga otežano odvijala preko otoka Paga. Akcija je počela je u 6 sati ujutro 22.01.1993. godine i u njoj su po prvi puta u zajedničkom napadu angažirane kopnene, pomorske i zračne snage OS RH. Glavni ciljevi operacije postignuti su već nakon 72 sata te je deblokiran Zadar u čijemu je zaleđu tijekom tri dana oslobođeno i petnaestak sela, kao i bitne strateške točke - zrakoplovna baza Zemunik te Novsko ždrilo, čime je ponovno omogućeno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. U spomen na povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati mogla čuti budnica Gradske glazbe.
Zajednički su polagani vijenci na Gradskom groblju u Zadru te na Maslenici. U protokolu odavanja počasti poginulim hrvatskim vitezovima sudjelovao je najviši državni vrh od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović do ministara Obrane, branitelja i MUP-a, predstavnika povijesnih hrvatskih postrojbi, načelnika OS RH general zbora Mirka Šundova do generala Ante Gotovine te visokih predstavnika lokalnih vlasti, policije i crkvenih velikodostojnika. 
U izaslanstvu RH koje je predvodio general Mladen Fuzul u polaganju vijenca na Maslenici bio je i dopredsjednik HSP AS Ante Žoni Maksan u svojstvu ratnog zapovjednika Taktičke grupe (TG) 112. zadarske Brigade HV-a. Pod njegovim zapovjedništvom oslobođeno je Novsko ždrilo sa sjeverne strane te je na tom mjestu podignut prvi hrvatski barjak nakon oslobađanja. Kao sudionik tih ratnih događanja u cjelodnevnom protokolu sudjelovao je i koordinator HSP AS za Zadarsku županiju Slobodan Dević Pićo. Uz njih dvojicu u polaganju vijenca u ime HSP AS sudjelovao je i predsjednik Podružnice HSP AS Pakoštane i član Predsjedništva stranke Božidar Lokin.  U protokolu je sudjelovao i dopredsjednik Odbora za branitelje na razini RH i predsjednik stranačkog Odbora branitelja za Slavoniju i Baranju Josip Zetaković. Sa svojim suborcima tenkistima iz 5. gardijske Brigade Sokolovi prisjetio se ratnih i slavnih dana kada su zajedno oslobađali okupirani hrvatski teritorij na Maslenici.   
 

Newsletter

AcyMailing: Could not load compat file for J2.5.28This module can not work without the AcyMailing Component

Kontaktirajte nas

Čulinečka 119, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

  • Telefon: +385 01 2865 261
  • Fax: +385 01 2865 264

Pratite nas putem

Na društvenim mrežama smo. Pratite nas.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Zadarska Maksan, Dević, Lokin i Zetaković na 25. obljetnici VRO Maslenica!