HSP AS

fade

Dopredsjednik HSP AS Ante Žoni Maksan prvi je postavio hrvatski barjak na Maslenički most!

22 Siječanj 2018 In Zadarska
Istina je uvijek samo jedna, a posebice je bitno sačuvati istinu o hrvatskim  herojima i slavnim događajima iz Domovinskog rata. Uprava takva je VRO akcija „Maslenica“. O toj i o činjenici da je jedan od prvih koji je sa svojim suborcima podigao hrvatski barjak na Masleničkom mostu dopredsjednik HSP AS Ante Žoni Maksan, piše Zadarski list čiji tekst prenosimo u cijelosti:
„Prva velika oslobodilačka operacija Hrvatske vojske, Operacija Gusar, poznatija kao akcija Maslenica, i danas izaziva zanimanje javnosti i povijesne znanosti. Mnoge kontroverze o ciljevima, uspjesima, trajanju akcije još su uvijek prisutne. Najviše zamjerki dolazi od onih koji su zapovijedali postrojbama na terenu, ali se svih ovih godina njihov učinak nije, po njihovom mišljenju, odgovarajuće valorizirao.
Jedan od takvih je i Ante Žoni Maksan, u vrijeme akcije Maslenica zapovjednik Taktičke grupe 112. TG 112 bila je nositelj, po konfiguraciji terena, najtežeg pravca napadnog pravca Starigrad - Modrič - Rovanjska - Dračevac - Jasenice. Njegov sukob s pretpostavljenima i kasnija smjena dugo vrijeme je bila predmet prijepora, iako je u vojna raščlamba napravljena u nekoliko navrata. Ni tad, niti u Wikipediji, dodaje Maksan, niti negdje drugdje na internetu i u javnosti, ne može se pročitati tko je zapovijedao snagama na terenu i što se zaista događalo.
No jedno je sigurno. Ante Žoni Maksan i general Mirko Norac podigli su sa svojim suborcima zastavu na sjevernom portalu srušenog Masleničkog mosta, a snimka tog čina i danas se vrti na svim TV emisijama i u svim dokumentarcima koji opisuju akciju Maslenica. Tim se činom zapravo simbolizirala pobjeda, a sve je pomalo ličilo na najpoznatiju ratnu fotografiju postavljanja zastave u ožujku 1945. na brdu Suribachi na Iwo Jimi.
 
- Vjerujte mi, mi u tom trenutku nismo ni pomislili koliko je taj čin značajan, jer su pred nama još bile borbe. Sve je trajalo pet minuta, tako da se nekih detalja nakon 21 godine više ni ne sjećam.  Jednostavno, ja i general Mirko Norac smo donijeli zastavu, rastrli je na zemlju, a momci su je podigli na jedan visoki štap. Nekog uživanja u trenutku nije bilo jer smo obojica nakon svega pet minuta doslovce skočili na tenk i pravac Jasenice, gdje su naše snage već razvile liniju, kazivao je Maksan, pokušavajući u svojim dokumentima pronaći još koji detalj koji do sad nije izašao u javnost.“
 

Newsletter

AcyMailing: Could not load compat file for J2.5.28This module can not work without the AcyMailing Component

Kontaktirajte nas

Čulinečka 119, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

  • Telefon: +385 01 2865 261
  • Fax: +385 01 2865 264

Pratite nas putem

Na društvenim mrežama smo. Pratite nas.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Zadarska Dopredsjednik HSP AS Ante Žoni Maksan prvi je postavio hrvatski barjak na Maslenički most!