HSP AS

fade

Krapinsko-zagorski HSP AS javno protiv „zagorske obmane“ Jake Andabaka!

30 Listopad 2017 In Krapinsko-zagorska

Dana 30.10.2017. u Krapini je održana 5. Sjednica Županijske skupštine KZŽ na kojoj je kao i na prethodnim sjednicama aktivni sudionik bio županijski vjećnik HSP AS i predsjednik ŽV HSP AS KZŽ Stjepan Ranogajec. Nakon opširnog uvoda postavio je pitanje aktualnom SDP-ovom županu Željku Kolaru zašto još nije dobio pisani odgovor na pitanje koje je postavio na prošloj sjednici o iskorištavanju izvora termalne vode u Harinoj zlaki u Općini Zagorska Sela. Župan je odgovorio da je pitanje proslijeđeno premijeru Vlade RH Andreju Plenkoviću te da će dostaviti odgovor našem vijećniku čim on stigne.

Na dnevnom redu je bila i točka o prijedlogu zaključka Dodatka II Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za realizaciju zdravstveno-turističkog projekta stubičke toplice čijem produljenju se HSP AS izričito i javno protivi. Nakon kvalitetnog govora i pojašnjenja sa županijske govornice od strane Stjepana Ranogajca vladajuća i neogovorna većina u skupštini predvođena SDP-om prihvatila je loš prijedlog produljenja ugovora na još 5 godina. Govor Stjepana Ranogajca prenosimo u cijelosti:

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu, zajedničkom ulaganju za realizaciju „Zdrastveno-turističkog projekta Stubičke Toplice“ između Krapinsko –zagorske županije i privatnog partnera Sunce Koncern d.d. u Krapini su 2008. Godine potpisali Sonja Borovčak, tadašnja županica Krapinsko-zagorske županije i Jako Andabak predsjednik Uprave Sunce Koncerna d.d.

Potpisivanjem ugovora zaključeni su uvjeti o ulaganju u Zdrastveno-turistički projekt Stubičke Toplice. Ukupna investicija u cijeli projekt iznosi 109,7 milijuna eura. Investicija od 109,7 milijuna eura je najveća investicija u kontinentalni turizam u Hrvatskoj ali i u ovom dijelu Europe. Završetak tog projekta planira sa za 4 godine.

Osnovni cilj projekta je stvaranje jedinstvenog zdrastvenog i turističkog centra s termalnom rivijerom izgrađenog na visokim ekološkim,humanim i tehnološkim standardima. Također cilj projekta predviđa primjerenu valorizaciju nedovoljno korištenih prirodnih resursa i kulturno povijesne baštine općine Stubičke Toplice, kao prepoznatljive ekološki osviještene zdrastveno- turistićke destinacije jugoistočne Europe.

Jako Andabak nije jedan od onih poduzetnika kojeg prati loša reputacija u poslovnim odnosima s partnerima i radnicima , bilo u nekom od 12 hotela ili u poslu sa osiguranjem. Naprotiv , ali sve je manje povjerenja u njegova obećanja u Zagorju. Godine 2012. iz Krapinsko-zagorske županije i iz Sunce koncerna potvrđeno je da se sad za financiranje projekta računa na strkturne fondove Europske unije, što je tako različito od 2007. godine kad je natječaj proveden. Tada je Andabak obećao preuzeti na sebe svo financiranje.

Evo što je tada izjavio Siniša Hajdaš-Dončić tadašnji SDP-ov Župan: „Istina, vjerojatno ne bismo prihvatili partnerstvo pod tim uvjetima ali mi nemamo mogućnost nikakvih sankcija dok ne protekne rok od četiri godine predviđen ugovorom“

Sadašnji problemi s izgradnjom povod su da se podsjetimo i kako je natječaj uopće bio proveden. Sunce je 2007.godine samo nekoliko mjeseci prije kupilo dio zemljišta koje ulazi u projekt. U inimno kratkom roku od dva mjeseca na natječaj su se javili Zagrebački građevinar Ingra i Sunce koncern. Ingra je te 2007. Godine ponudila čak 148 milijuna eura ulaganja naspram 109 milijuna eura od Sunca.Ali je Ingra za dlaku izgubila. Imali su bolje ocjene u četiri od šest elemenata, ali koncept i poslovni plan im je ocijenjen nedovoljno dobrim? Žalili su se na diskriminaciju i Vladi , ali Sunce je pobijedilo. Nekoliko mjeseci kasnije objavljena je odluka da će u Sunce koncern ući grčki fond Martin Investment Group.

Iako je najavljeno da Grci kupuju 75 postoSunca za čak 150 milijuna eura, na kraju je kupljeno 49,9 posto za 90 milijuna eura. I tada se šuškaloda je Andabaku i taj projekt sa županijskim zemljištem samo poslužio za podizanje vrijednosti tvrtke i da ne namjerava graditi, nego ga preprodati.

Dodatno nezadovoljstvo Suncem u županijskim liječničkim krugovima eskaliralo je nakon što je Andabak otvorio bolnicu Svetu Katarinu u novoj bolnici u Zaboku. Zabočka bolnica se našla u središtu skandala zbog nezakonite operacije djece, ali ugovor s Andabakom je drukčije prirode.Nova bolnica vrijedna je 300 milijuna kuna, a godišnje država i Županija za otplatu kredita izdvajaju 13 do 14 milijuna kuna, ovisno o kamatama. Ikad je bila gotova za tako velik novac, ostao im višak prostora.Pa su ga iznajmili tvrtki iz sastava koncerna Sunce koja je otvorilaspecijalnu bolnicu za ortopediju,kirurgiju,neurollogiju,fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Cijena najma oko 2200 četvornih metara godišnje iznosi nešto više od milijun kuna. Privatna bolnica je tako u javnom objektu koji se otplaćuje javnim novcem.Kap koja je prelila čašu bile su najave iz Sunce koncerna da je bolnica Sveta Katarina tek prva faza a nakon nje slijedi projekt Stubaki. U liječničkim krugovima to je protumačeno kao OBMANA.“Nitko nije spominjao da će Sunce u sklopu projektaStubaki otvoriti bolnicu unutar naše bolnice, ali to je čudnim putovima nekako prošlo.Oni imaju znatno manje troškove nego da su sami sagradili objekt,a u blizini na raspolaganju su svi laboratoriji i infrastruktura bolnice.Tako se privatno zdrastvo razvija na javni račun“ kaže liječnik koji želi ostati anoniman.

Mogao bi još dosta činjenica navesti ali mislim da je i to dovoljno da se vijećnici koji nisu upoznati s tim bar malo upoznaju.

Moram naglasiti da sadašnji župan Željko Kolar i dalje nastavlja politiku koju je provodio i prijašnji župan Siniša Hajdaš-Dončić i uvjerava nas da voda teće uzbrdo, odnosno opet priča bajke kao da smo mala djeca koja još vjeruju u njih.

Moram napomenuti da mi nemamo ništa protiv privatnog investitora Sunce koncerna ali previše toga se čudno događa oko tog projekta. Ukoliko županija odmah ne raskine ugovor i ne vrati 74000 četvornih metara zemljišta i naplati 11 milijuna kuna penala koji su dati da će projekt biti realiziran u zadanom roku to će biti samo potvrda da iza toga postoji nešto više od javnog interesa.

Može aktualna županijska vlast nuditi svakojaka objašnjenja, ali stvar se svodi na jedno,ako niste ništa krivi i niste potkupljeni onda morate odmah raskinuti ugovor s neozbiljnim partnerom koji nije poštivao potpisani ugovor.

Iz tog razloga još jednom pozivam aktualnu županijsku vlast da raskinu ugovor jer su se stekli uvjeti za to, ako to ne naprave samo dokazuju svoju nesposobnost, ali i korumpiranost jer kako drugačije objasniti želju da pod svaku cijenu zadrže sadašnjeg partnera.

Newsletter

AcyMailing: Could not load compat file for J2.5.28This module can not work without the AcyMailing Component

Kontaktirajte nas

Čulinečka 119, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

  • Telefon: +385 01 2865 261
  • Fax: +385 01 2865 264

Pratite nas putem

Na društvenim mrežama smo. Pratite nas.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Krapinsko-zagorska Krapinsko-zagorski HSP AS javno protiv „zagorske obmane“ Jake Andabaka!