HSP AS

fade

Hrvoje Niče : "Uvođenjem elektronske naplate cestarine nećemo smanjiti gužve na autocestama!"

14 Kolovoz 2017 In Vukovarsko-srijemska
Izgradnjom autoceste do juga Hrvatske, turistički sektor zaživio je u svom punom sjaju te iz godine u godinu domaću ekonomiju prema svim relevantnim pokazateljima izvlači iz višegodišnje recesije. I premda su suvremene autoceste u Hrvatskoj možda i najsnažnija infrastrukturna točka njima se godinama neracionalno upravlja zbog primjerice visokih troškova preglomaznog uhljebničkog sustava pa sve do slabe protočnosti prometa tijekom turističke sezone. Iz godine u godinu svjedoci smo ogromnih gužvi na ključnim ulazima na autocestu zbog postojećeg neučinkovitog sustava naplate cestarine, a zbog kojeg se šalje loša poruka stranim turistima prilikom njihovog odabira Hrvatske kao potencijalne destinacije za korištenje godišnjeg odmora.
 Nedavno raspisani  Javni  poziv  Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture za izradu još jedne u nizu beskorisnih studija u kojoj se naglasak stavlja  na elektronsku naplatu cestarine nastavak je loših poteza. Time Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture pokazuje kako ih  prihvatljivije i ekonomičnije   uvođenje vinjeta ne zanima. Fokusiranjem na elektronsku naplatu cestarine ostvarit će se sigurno samo jedan učinak, a to je povećanje operativnih i investicijskih troškova HAC-a koji će morati promijeniti sustave naplate na svim svojim trasama, dok su svi ostali učinci upitni. Krajnje je nevjerojatan izgovor kako se vinjetama situacija ne bi bitnije promijenila po pitanju protočnosti uzmemo li u obzir kako naši prvi susjedi Mađari, čiji su turistički pokazatelji i dalje veći od naših, na ovaj način bez problema funkcioniraju već godinama bez gužvi na ulaznim točkama!
S druge strane, uvođenjem vinjeta, definitivno bi se išlo na ruku domaćim vlasnicima motornih vozila koji se koristeći autoceste trenutno dvostruko oporezuju ovim parafiskalnim nametom. Za razliku od stranih vozača, domaći vozači korištenje cesta plate prvo kod registracije svojih vozila, a potom i kada izađu na autocestu. Stoga smatramo kako je uvođenje vinjeta najpravedniji sustav naplate cestarine kojim bi se izjednačili domaći i strani vozači, a čime bi se i strane autoprijevoznike indirektno natjeralo da u tranzitu prestanu koristiti lokalne ceste koje svojim prometom uništavaju na trošak lokalnih  zajednica.
 
Isto tako, uvođenjem vinjeta napokon bi se u povoljan položaj stavili i vozači s krajnjeg istoka Hrvatske koji bi na ovaj način autoceste koristili po jednakoj cijeni kao njihovi sunarodnjaci iz Zagreba, Rijeke ili Splita! Nažalost, mjere koje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture namjerava provesti pozivajući se na usmjerenu studiju, samo će ići na korist održavanja uhljebničke pozicije unutar HAC-a, a samim time i novih dubioza u državnom proračunu kojem su autoceste jedan od najznačajnijih tereta. Stoga ovim putem pozivamo ministra Olega Butkovića da  bez obzira na sve studije koje naručuje, iznjedri najkvalitetnije rješenje, Hrvatska će prije ili poslije morati uvesti vinjete, jer najjednostavnije rješenje obično je i najbolje rješenje!
 

Newsletter

AcyMailing: Could not load compat file for J2.5.28This module can not work without the AcyMailing Component

Kontaktirajte nas

Čulinečka 119, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

  • Telefon: +385 01 2865 261
  • Fax: +385 01 2865 264

Pratite nas putem

Na društvenim mrežama smo. Pratite nas.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Vukovarsko-srijemska Hrvoje Niče : "Uvođenjem elektronske naplate cestarine nećemo smanjiti gužve na autocestama!"