HSP AS

fade

Niče i Ćorić sa suradnicima proslavili blagdan Cvjetnice u Livnu

09 Travanj 2017 In BiH i iseljeništvo
Nakon radnih dana provedenih na području Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Zadarske županije predsjednik stranke Hrvoje Niče, glavni tajnik Pero Ćorić i član Časnog suda na razini RH sa suradnicima stigli su u BiH. Dana 09.04.2017. kršćani obilježavaju blagdan Cvjetnice (Nedjelja Muke Isusove), prije i tijekom svete mise pjeva se Muka Isusova po Mateju te se procesijom uz tradicionalne maslinove i druge grančice vjernici prisjećaju svečanog ulaska Isusa u Jeruzalem. 
Hrvoje Niče, Pero Ćorić i stranački suradnici sa svojim domaćinima blagdan Cvjetnice proslavili su na Sv. Misi u Livnu u Crkvi Sv. Petra i Pavla (Crkva na Gorici). 
S koljena na koljeno, sve do naših dana, očuvala se u narodu predaja o gradnji Crkve i samostana na Gorici kraj Livna. Ovo je prva i najveća crkva koja je izgrađena za turske vladavine na našim prostorima. "Mnogi su u to vrijeme išli kod turski vladara izmoliti dozvolu za gradnju crkve. Svi su bili ismijavani; vraćali su se bez uspjeha. Turci su strogo zabranjivali graditi i najskromniju crkvicu. Naročito su im smetala crkvena zvona; "da ne bi budila narod rano jutri." Tako se zaputi Sultanu u Carigrad i fra Lovro Karaula. Kao i ostale, ismijavaše ga na dvoru. Pošto je fra Lovro bio posebno uporan Sultan se odluči š njime još više poigrati. I dadne Sultan fra Lovri ferman (odobrenje) na kome je stajalo da, kad već hoće iako malu crkvicu, smije napraviti crkvu kolika je volovska koža i staviti zvono, ali ono malo, što se š njime zvoni kod pričesti. Ali po povratku u Livno fra Lovro se zgodno siti, isiječe volovsku kožu u tanku nit i opaše pozamašan prostor s njom. Na to se odmah skupe Turci. Kad su tili zabraniti gradnju fra Lovro im pokaza defter. Pisalo je da se smije graditi crkva kolika je volunjska koža i da se na nju može staviti zvono. Sultanova se naredba morala poštivati i jedan Turčin prvi uze kramp i poče kopati temelj."
 

Newsletter

AcyMailing: Could not load compat file for J2.5.28This module can not work without the AcyMailing Component

Kontaktirajte nas

Čulinečka 119, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

  • Telefon: +385 01 2865 261
  • Fax: +385 01 2865 264

Pratite nas putem

Na društvenim mrežama smo. Pratite nas.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti BiH i iseljeništvo Niče i Ćorić sa suradnicima proslavili blagdan Cvjetnice u Livnu