HSP AS

fade

„Deklaraciju o zajedničkom jeziku“ HSP AS smatra provokacijom“

29 Ožujak 2017 In Osječko-baranjska

U ime Odbora HSP AS za znanost i visoko obrazovanje na napise o Deklaraciji o "zajedničkom jeziku", reagirala je prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić s Filozofskog fakulteta u Osijeku, Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju.

U bivšoj državi SFRJ (Jugoslaviji) pokušalo se nametnuti ime hrvatskom jeziku raznim dvorječnim nacionalnim imenima sastavljeno, razgotkom, rastavnim veznikom i sl. (hrvatskosrpski, hrvatsko-srpski, hrvatski ili srpski itd.) i bili su brojni pokušaji da se i na taj način zatre hrvatski jezik. Ni jedan pokušaj nije uspio premda je politika u prošloj državi bila nesklona hrvatskom jeziku, a to znači i hrvatskom narodu jer je poveznica između hrvatskoga jezika i hrvatskoga naroda neraskidiva. Kao otpor srbizaciji hrvatskoga jezika (koju su zvali ublaženo unitarizmom umjesto srbizacijom) nastala je „Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika“. Deklaracija je objelodanjena 17. ožujka 1967. godine i u njoj se traži da se hrvatski jezik zove hrvatskim imenom i da hrvatski jezik ima ravnopravni status u tadašnjoj državi Jugoslaviji. Premda su potpisnici Deklaracije bili strogo kažnjavani, Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika promijenila je ne samo jezičnu politiku, nego i hrvatsku nacionalnu politiku u Jugoslaviji. Ona je značila hrabar čin otpora državnim vlastima i jezičnoj politici koja je nastojala zatrti hrvatski jezik i utopiti ga u srpskom.

 

U slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj nezamislivo je da se pokušava opet nametati neki zajednički jezik i tiskati neku novu Deklaraciju koja bi bila u suprotnosti s onom slavnom iz 1967. To nije samo vraćanje na mračne dane hrvatskoga jezika, nego i ponovno zatiranje hrvatskoga jezika. Hrvatski je jezik dobro normiran i to kroz dugu povijest. Stoga je Deklaracija o zajedničkom jeziku koja je zapravo antideklaracija (jer ima isto ime kao ona iz 1967., a oprječna stajališta)  za hrvatski jezik sasvim ništavna i neprihvatljiva. Stoga Deklaraciju o zajedničkom jeziku mi u HSP AS držimo provokacijom.

Newsletter

AcyMailing: Could not load compat file for J2.5.28This module can not work without the AcyMailing Component

Kontaktirajte nas

Čulinečka 119, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

  • Telefon: +385 01 2865 261
  • Fax: +385 01 2865 264

Pratite nas putem

Na društvenim mrežama smo. Pratite nas.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Osječko-baranjska „Deklaraciju o zajedničkom jeziku“ HSP AS smatra provokacijom“