HSP AS

fade

Marin Sabolović: "Hrvatske svetinje u rukama Milorada Pupovca, Vesne Pusić, te njihovog Povjerenstva i šarafcigera!"

14 Prosinac 2016 In Bjelovarsko-bilogorska

U posljednja dva dana trpimo nevjerojatno javno i međunarodno ponižavanje Srba iz Srbije, Srba iz Hrvatske i hrvatske ljevice koji plasiraju vlastito viđenje hrvatske povijesti ne koristeći adekvatnu metodologiju i vežući se uz povijesno neutemeljene činjenice. Republika Hrvatska suvremene temelje državnosti nije gradila niti na fašističkom pokretu kvislinške Nezavisne Države Hrvatske niti na anifašističkom pokretu koji je iza sebe ostavio nebrojene žrtve (pretežno Hrvata) rata i poraća već na Domovinskom ratu tijekom kojega su i spomenuti pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga koji su tijekom 1991. godine, kako navodi čak i Ivo Golstein, integrirani u regularne jedinice Hrvatske vojske. Jedanaest pripadnika 1. satnije „Ante Paradžik“ poginulo je  upravo u jeku najkrvavijeg pira agresije združenih agresorskih snaga na Republiku Hrvatsku koje su činili Jugoslavenska narodna armija, paravojne postrojbe okupljene oko srpskih stranaka, dragovoljci i srpsko stanovništvo iz Hrvatske, dakle isti oni koji danas proizvaju Republiku Hrvatsku za, kako navodi Aleksandar Vučić, „dizanje spomenika terosistima gdje god stignu“ pritom vjerojatno misleći i na poginule mladiće u Jasenovcu. Pri tome zaboravljaju činjenicu da su se ti isti agresori aktivirali na prostoru Bosne i Hercegovine sudjelujući u zaista terorističkoj opsadi Sarajeva u jeku koje je upravo Aleksandar Vučić hodao sa snajperskom puškom na ramenu kao pratnja Vojislavu Šešelju. Zbog tih i inih činjenica reakcija hrvatskih vlasti radi žrtava obrambenog Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nije dostatna stoga pozivamo Vladu Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem za jasan stav o Domovinkom ratu, svim njegovim sudionicima uključujući i pripadnike Hrvatskih obrambenih snaga te za odbacivanje i javno prozivanje u najmanju ruku neprimjerenih stavova iz Srbije koji su zaboravili tko je agresor, a tko žrtva.

Jednako tako potrebno je zauzeti jasan stav oko hrvatskih nacionalnih simbola te povijesnog i vremenskog konteksta njihova korištenja. Poklič „Za dom spremni“ zaista je korišten u vijeme Nezavisne Države Hrvatske čemu svjedoče povijesni izvori i u tom obliku ranije nije postojao (iako je u sličnim inačicama korišten i do II. svjetskog rata) no povijesne činjenice neraskidivo su vezane uz kontekst vremena i povezivanje „ustaškog režima“, kako navodi Milorad Pupovac, s pozdravom istaknutim na simbolu legitimne postrojbe koja je djelovala od 1990. godine, a danas simbola legitimno registrirane udruge nije primjereno, nije povijesno točno, a žrtava radi nije ni korektno.

Polazište za suvremenu hrvatsku povijest, kao i za temelje hrvatske državnosti upravo je obrambeni Domovinski rat proizašao iz ideje oživotvorenja hrvatske nacionalne biti marginalizirane, osporavane i kriminalizirane, poput nacionalnih simbola o kojima je upravo riječ, gotovo cijelo stoljeće pa i više, a Republika Hrvatska kao nacionalna država ima pravo i dužnost zbog svih žrtava Domovinskog rata na temelju državnog prava i sloboda boriti se za nacionalne interese koji su svakodnevnim javnim istupima pojedinaca neosporno ugroženi. Stoga pozivamo Vladu Republike Hrvatske da realizira spomenuti Odbor za totalitarne režime i tumačenje simbola tih režima, ali na jedan objektivan način isključujući iz procesa one osobe (uključujući i subjektivne povjesničare koji ne poznaju osnovu metodologije povijesnih znansoti) koji u svojim izjavama medijima žele biti suci hrvatske povijesti, a da tom zadatku nisu dorasli. Naravno da mjesta u tom odboru, kao ni u odborima uopće, nema onima koji problematiku žele rješavati mimo institucija ove države, mimo mišljenja objektivnih povjesničara i dublje raščlambe uzimajući stvar u svoje ruke i djelujući po svojoj volji, što se odnosi na izjavu donedavno kandidatkinje za čelno mjesto Ujedinjenih naroda. Citiram izjavu: „Dakle, što će nam Povjerenstvo? O čemu će ono odlučivati? Treba nam šarafciger, a ne Povjerenstvo (...)“

Newsletter

AcyMailing: Could not load compat file for J2.5.28This module can not work without the AcyMailing Component

Kontaktirajte nas

Čulinečka 119, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

  • Telefon: +385 01 2865 261
  • Fax: +385 01 2865 264

Pratite nas putem

Na društvenim mrežama smo. Pratite nas.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Bjelovarsko-bilogorska Marin Sabolović: "Hrvatske svetinje u rukama Milorada Pupovca, Vesne Pusić, te njihovog Povjerenstva i šarafcigera!"