/HSP AS sudjelovao u obilježavanju jednog od najcrnjih dana u povijesti HOS-a!

HSP AS sudjelovao u obilježavanju jednog od najcrnjih dana u povijesti HOS-a!

Dana 01.03.1992. u stožeru vinkovačke postrojbe Hrvatskih obrambenih snaga 1. Samostalna bojna “Marijan Baotić” u nikad rasvijetljenim okolnostima, uslijed eksplozije, smrtno su stradali pripadnici HOS-a Darko Rušanac, Vlado Knežević i Ivica Bošnjak, 11 pripadnika HOS-a bilo ranjeno, a zgrada stožera u potpunosti je uništena uslijed sabotaže!

1. samostalna bojna ustrojena je 28.06. 1991. godine kao prva organizirana bojna HOS-a u RH. Ovu postrojbu činilo su je 1100 bojovnika iz svih krajeva Hrvatske i BiH, a život za Domovinu je položilo njih 38, dok ih ranjeno 298 pripadnika.

Njima u čast, dana 01.03.2018. održana je prva službena komemoracija kako bi se odala počast bojovnicima najstarije postrojbe HOS-a, a na kojoj su uz izaslanika predsjednice RH te nekadašnjih pripadnika HOS-a, njihovih članova obitelji i prijatelja sudjelovali i predstavnici HSP AS kao jedine pravaške stranke koja se odazvala pozivu HOS-ovaca. Stranačko izaslanstvo koje su činili predsjednik Ogranka Đeletovci Željko Damjanović, predsjednik Podružnice Andrijaševci i član Glavnog stana Josip Zetaković, dopredsjednik vinkovačke Podružnice Davor Sabadoš, predsjednik vinkovačke Podružnice i član Predsjedništva stranke Tomislav Miličević, predsjednik ŽV HSP AS VSŽ i član Predsjedništva Mirko Jurišić, predsjednik Nadzornog odbora na razini RH Tvrtko Dujić te predsjednik HSP AS Hrvoje Niče položilo je vijenac i zapalilo svijeću na mjestu obilježavanja tragedije.

Uspješna suradnja između vinkovačke Udruge dragovoljaca HOS-a započela je uoči Lokalnih izbora 2017., a koja se nastavlja kroz niz cjelogodišnjih zajedničkih aktivnosti promicanja uloge HOS-a u Domovinskom ratu te zajedničku inicijativu izgradnje spomen-obilježja u Vinkovcima u čast svih pripadnika HOS-a koji su položili svoje živote za Domovinu!