/HSP AS sudjelovao na „Prvom hodočašću žrtvama partizansko komunističkog terora “Zaprešić-Brdovec“

HSP AS sudjelovao na „Prvom hodočašću žrtvama partizansko komunističkog terora “Zaprešić-Brdovec“

ZAPREŠIĆ, 29.09.2019. – U zaprešićkom Brdovcu,u naselju Prudnice dana 28.09.2019.godine održano je „Prvo hodočašće žrtvama partizansko komunističkog terora Zaprešić-Brdovec“. Na poziv zaprešićkog ogranka udruge Hrvatski Domobran i njihovog predsjednika s državne razine Ivana Vukelića, iz cijele Hrvatske događanju su se odazvali članovi više ogranaka te udruge dok su u ime HSP AS-a pozivu odazvali i u događanju aktivno sudjelovali član predsjedništva HSP AS Petar Kovačević, dipl.ing. i predsjednik Županijskog vijeća HSP AS Zagrebačke županije Damir Vučak.

Zbog namjernog zataškivanja u vremenima jugokomunističke diktature, Hrvatskoj široj javnosti nisu dovoljno poznati razmjeri poslije ratne tragedije koja je zadesila cijeli Zaprešićki kraj ali ono što posebno žalosti je ignorantski odnos prema razotkrivanju istine u vremenima današnje moderne hrvatske države koja u zaprešićkom kraju nije do sada ništa učinila na iskapanju žrtava,utvrđivanju njihova identiteta,njihovom dostojnom ukopu ali i na utvrđivanju identiteta počinioca tih masovnih zločina.Stoga je hvale vrijedan svaki napor kojim se djeluje na očuvanju spomena na neraščišćenu istinu iz crnih poslijeratnih vremena, koja iako sporo, ipak izlazi na vidjelo.

Kao što je poznato Križnim putem,naziva se stradanje pripadnika poraženih snaga NDH i izbjeglih hrvatskih civila nakon što su ih Britanske snage 15. svibnja 1945.godine,blizu austrijskog gradića Bleiburga izručile partizanskim snagama tada već preimenovanim u Jugoslavensku armiju, čiji su pripadnici potom planirano bez suđenja,u Sloveniji (Tezno, Huda jama) i u Hrvatskoj (Macelj, Zagrebačka gora,Šestine,Gračani, Zaprešićki kraj, Samobor, Bjelovar…..)izvršila masovne likvidacije zarobljenika,većinom Hrvata.Od stradanja iz osvete nisu bili izuzeti niti pripadnici drugih poraženih vojski,prvenstveno njemačke vojske koji su u prvom valu zarobljavanja a da još nisu uspjeli izaći iz Hrvatske,masovno pogubljeni i u zaprešićkom Šenkovcu.

Većina stratišta u Zaprešićkom kraju nalazi se na potezu između Zaprešića i slovenske granice u pravcu Brežica i to na poljima livadama i šumama između željezničke pruge i rijeke Save.Poznata stratišta zaprešićkog kraja s pretpostavljenim brojem žrtava su: Zaprešić-Živica kod Malekovića 700.žrtava, Postaja Sutla 6 žrtava, Brdovec-groblje 700 žrtava,Šenkovec 3.000 žrtava, Hercegovo prema Zdencima 700 žrtava, Prudnice 1.000.žrtava, Kod rasadnika 700.žrtava, te u Javorju, šumi Janekovićevo i Ključu  Brdovečkom neutvrđen broj žrtava.

Inače procesija „Prvog hodočašća žrtvama partizansko komunističkog terora Zaprešić-Brdovec“započela je molitvom pred zavjetnom kapelicom sv.Vida u centru Prudnica od kuda su mnogobrojni sudionici predvođeni hrvatskim zastavama i stijegovima prisutnih udruga, uz pjesmu nastavili procesiju do 1.5 km udaljenog velikog križa kojim je obilježeno mjesto stradanja i gdje je u spomen na žrtve mjesni brdovečki župnik Ivan Gretić održao misno slavlje.Po završetku misnog slavlja pripadnici mnogobrojnih udruga i drugi uzvanici podno križa položili su vijence i zapalili svijeće dok je predsjednik udruge Hrvatski Domobran Ivan Vukelić pozdravio prisutne te je održao prigodan govor. Prijateljski razgovori i druženje je nastavljeno u obližnjom lovačkom domu a organizatori se nadaju da će ovo prvo događanje koje zaslužuje najvišu ocjenu, postati tradicionalno u čemu će im zaprešićki pravaši predvođeni HSP AS-om svojom aktivnom ulogom i u buduće davati punu podršku.