/Ante Starčević (rođen 23.05.1823.)

Ante Starčević (rođen 23.05.1823.)

ZAGREB, 23.05.2018. – Na današnji dan, 1823. godine u Velikom Žitniku pokraj Gospića rođen je utemeljitelj moderne hrvatske nacije, borac za nezavisnost hrvatske države i hrvatskog naroda, velikan moderne hrvatske povijesti, utemeljitelj Stranke prava i Otac Domovine dr. Ante Starčević.

Otac Domovine svojim djelovanjem u 19. stoljeću bio je daleko ispred svog vremena, a kada bi ga pokušali i staviti u kontekst 21. stoljeća, s brzom jednostavnošću zaključili bismo i kako bi bio daleko i ispred našeg, suvremenog doba u kojem živimo. Premda imamo krvlju izborenu samostalnost zahvaljujući upravo temeljima koje je u hrvatsku političku svijest i nacionalno biće ugradio Otac Domovine, ne živimo u slobodnoj državi po mjeri hrvatskog naroda.

O tome najbolje svjedoče stotine tisuća mladih generacija koje su, bojimo se, zauvijek napustili Lijepu našu.

O tome svjedoče deseci tisuća obespravljenih i marginaliziranih branitelja.

O tome svjedoče stotine tisuća blokiranih građana kojima je država maćeha!

O tome svjedoče materijalna, financijska i društvena prava koja imaju oni koji ovu državu nikada nisu željeli.

O tome svjedoči strani bankarski sustav koji vlada hrvatskom državom. O tome svjedoči odricanje od nacionalne valute.

O tome svjedoči vlasništvo stranaca nad ključnim prirodnim bogatstvima – vodom, plodnom zemljom, šumama, priobaljem, naftom i plinom!

O tome svjedoči nehrvatska vlast koja djeluje točno onako kako su djelovali mađaroni za vrijeme života Oca Domovine!

Stavimo li se u kontekst vremena Oca Domovine, vidjet ćemo stotine sličnosti koje pokazuju da iz burne naše povijesti ništa nismo naučili. Kako se nismo opametili te kako kročimo u nepoznatu, još burniju budućnost! U tjednu kada moramo prikupiti 10% potpisa za referendumske inicijative kojima bismo izmijenili nepravedni izborni sustav i blokirali primjenu tzv. Istanbulske konvencije, poput Starčevića, i mi doživljavamo okretanje leđa od strane crkvenog vrha u Hrvata!

I Ante Starčević mukotrpno se borio sa slugama Zapada!

I Ante Starčević je osjetio izdaju crkvenog vrha predvođenu toliko neopravdano uzdizanim J. J. Strossmayerom i Franjom Račkim!

I Ante Starčević je u svom vremenu u Saboru imao izdajnike iz (Hrvatske) Narodne stranke koji nikada nisu vjerovali u hrvatsku samostalnost, u moguće vlastitog samoopredjeljenja hrvatskog naroda, već su trčali stranim zaštitnicima.

Hrvatske blagostanja nema bez primjene načela Oca Domovine, a iz načela će se izroditi programi koji će stvoriti državu kakvu svi želimo! Međutim, nema ni primjene načela bez jedinstva pravaša, tako da odgovornost još uvijek nije na hrvatskom narodu, već na nama u pravaškim strankama, da napokon svi stanemo pod isti znak kako bi zajedničkim djelovanjem uvjerili hrvatski narod da smo sposobni načela Oca Domovine provesti u djela!

“Najstrašnie su vam reči, da ćete mene “slediti”. Toga ne bude. Ako trebate gončina, tražite si ga drugde. Ja niti koga vodim, niti gonim. To je glavna nesreća Hervatah, da se derže ljudih, a ne načelah, a ne programa. S toga je ovaj narod tako često izdan i prevaren, i vazda mu stvari drugačie izpadaju, nego li je on očekivao. Tko sam za se ne mari, čemu da se nada od drugih? Koga nose tuđe noge, neka se ne čudi, ako padne. Gončin će vas tim većma prezirati, čime mu se većma podate. Nas će jedan za drugim u zemlju, a program, kako i narod, ima živeti. Ja ne deržim ni izdaleka do mojih nazorah koliko vi, nego razmišljavam kako mogu, pa kažem izkreno kako mogu. Tako treba da svi radimo. Kad se mnenja pokrešu i izbistre: deržimo se onoga, koje ih je najbolje i najpogodnije po sav narod. Tako ću biti ja s vami kako i vi sa mnom: svi ćemo biti jedinac za dobro domovine.“