/Podržimo referendum(e)!

Podržimo referendum(e)!

ZAGREB, 14.05.2018. – Sukladno stranačkom djelovanju u proteklih gotovo godinu dana po pitanju tzv. Istanbulske konvencije, HSP AS poziva sve članove, simpatizere i stranačke dužnosnike da se odazovu referendumu Građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“ te daju svoj doprinos kako bi se referendumom otkazala primjena Istanbulske konvencije u Hrvatskoj. Na tragu ovog stava, jednako tako pozivamo sve članove koji imaju volje i želje da se aktivno, ukoliko su u mogućnosti, kroz volontiranje uključe u provedbu prikupljanja potpisa kako bi se ostvario uspjeh ovog referenduma.

Paralelno s ovim referendumom, Inicijativa „Narod odlučuje“ pokrenula je prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava. Unatoč određenim nedostacima koji proizlaze iz ove referendumske inicijative, u načelu, ista je svakako pomak na postojeći truli izborni sustav u Hrvatskoj.

HSP AS se apsolutno zalaže za izmjenu postojećeg izbornog sustava ne samo po svom sadržaju, već i po konceptu i načelima, što se do kraja ne čini s ovom referendumskom inicijativom (izbacivanje D’hondtove metode, definitivno ukidanje XII. izborne jedinice…).

Ipak pozivamo članstvo HSP AS da svojim potpisima podrže i ovu referendumsku inicijativu kao prvi korak prema konačnoj izmjeni Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, kao i Zakona o političkim strankama čime će se napokon započeti proces razbijanja političkog duopola i dirigiranog jednoumlja!